بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی؛ راهی سریع جهت رفع علائم آلرژی
بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی بهصورت قرص، شربت، استنشاقی، اسپری بینی، قطره چشم و کرمهای پوستی در دسترس هستند.
حساسیت پوستی میتواند بر اثر عوامل مختلفی ایجاد شود که علائمی همچون آبریزش، خارش و التهاب را بههمراه دارد که در مواردی برای رفع این علائم نیازمند استفاده از دارو خواهید بود.
برخی از این داروها بدون نسخه هستند، در حالی که تعدادی از آنها را تنها با تجویز و نسخه پزشک میتوان دریافت کرد. در ادامه با ما همراه شوید تا اطلاعاتی درباره انواع این داروها در اختیار شما قرار دهیم.
بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی کدام است؟
معمولا داروهای مختلفی برای رفع علائم و نشانههای آلرژی مورد استفاده قرار میگیرند که بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی شامل موارد زیر هستند.
آنتیهیستامینها
در زمان بروز آلرژی، سیستم ایمنی بدن در برابر مواد حساسیتزا، مادهای تحت عنوان هیستامین آزاد میکند که در ایجاد علائم مختلف این عارضه تاثیرگذار است.
داروهایی که بهعنوان آنتیهیستامینها مورد استفاده قرار میگیرند در مهار این ماده بسیار موثر هستند و باعث مسدودشدن آن خواهند شد.
داروهایی که بهصورت قرص و شربت هستند
داروهایی که بهشکل قرص و شربت در اختیار شما قرار میگیرند شامل نمونههای با نسخه و بدون نسخه هستند که آبریزش بینی، خارش یا آبریزش چشم، کهیر، تورم و سایر نشانههای آلرژی را کاهش میدهند.
ازآنجاییکه برخی از این داروها میتوانند باعث ایجاد احساس خوابآلودگی و خستگی در شما شوند، اگر قصد رانندگیکردن یا انجام فعالیتهایی که نیازمند هوشیاری هستند را دارید، بهتر است نمونههای خوابآور را با احتیاط مصرف کنید.
دیفن هیدرامین و کلرفنیرامین از جمله داروهایی بهشمار میروند که در القای حس خوابآلودگی نقش موثری دارند و هنگام مصرف آنها باید به این موضوع توجه کنید.
ستیریزین، لووستیریزین، دزلوراتادین، لوراتادین و فکسوفنادین بهعنوان بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی هستند که در دسته آنتیهیستامینها قرار میگیرند و کمتر باعث خوابآلودگی میشوند.
اسپری بینی
اسپریهای بینی حاوی آنتیهیستامین به تسکین عطسه، خارش یا آبریزش و احتقان سینوسی کمک میکند و عوارض جانبی آنها امکان دارد شامل طعم تلخ، خوابآلودگی یا احساس خستگی باشد که نمونههای آن شامل آزلاستین و اولوپاتادین است.
قطره چشم
قطرههای چشمی میتوانند خارش، قرمزی و تورم چشم را کاهش دهند. این داروها ممکن است ترکیبی از آنتیهیستامینها و سایر مواد دارویی را داشته باشند.
عوارض جانبی احتمالی برای این نوع از داروهای آنتیهیستامین شامل سردرد و خشکی چشم بوده که تعدادی از این نمونههای دارویی شامل موارد زیر است:
- کتوتیفن
- اولوپاتادین
- فنیرامین
- نافازولین
ضداحتقانها
این داروها احتقان را تسکین میدهند و اغلب همراه با آنتیهیستامینها برای درمان آلرژی تجویز میشوند که امکان دارد بهصورت اسپری بینی، قطرههای چشمی، شربت و قرص عرضه شوند.
در طول یک واکنش آلرژیک، بافتهای بینی ممکن است در پاسخ به تماس با ماده حساسیتزا متورم شوند که این تورم باعث ایجاد مایع و مخاط خواهد شد.
اسپری بینی و ضداحتقانهایی که بهصورت قطره چشم هستند باید فقط برای چند روز و در یک زمان مشخص استفاده شوند زیرا استفاده طولانیمدت از آنها میتواند علائم را بدتر کند، نمونههایی از ضداحتقانهای بدون نسخه عبارتاند از:
- سودوافدرین (قرص یا مایع سودافد)
- اسپری بینی فنیل افرین (نئو سینفرین) و اکسی متازولین
- قطره چشمی Visine
تحریک پوشش بینی، سردرد، ضعف، خشکی دهان و تپش قلب بهعنوان عوارض جانبی احتمالی این نوع از داروها در نظر گرفته میشود.
داروهای ترکیبی آلرژی
برخی از بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی وجود دارند که بهصورت ترکیبی حاوی آنتیهیستامین و ضداحتقان جهت کاهش علائم متعدد آلرژی مناسب هستند که نمونههای بدون نسخه شامل موارد زیر است:
- ستیریزین و پسودوافدرین
- فکسوفنادین و سودوافدرین
- دیفن هیدرامین و پسودوافدرین (آلرژی به بنادریل و سینوس)
- لوراتادین و سودوافدرین
نمونههایی از داروهای ترکیبی که برای استفاده از آنها نیازمند ارائه نسخه هستید، به شرح زیر است:
- آکریواستین و سودوافدرین
- آزلاستین-فلوتیکازون؛ یک استروئید را در یک اسپری بینی برای آلرژی فصلی ترکیب میکند.
کورتیکواستروئیدها
نمونههای دیگری از داروهای مناسب برای کاهش و سرکوب علائم حساسیت، کورتیکواستروئیدها هستند که در اشکال مختلفی شامل قرص، پماد و شربت در اختیار شما قرار میگیرند.
اسپری بینی
اسپریهای کورتیکواستروئیدی از گرفتگی، عطسه و آبریزش بینی جلوگیری میکنند و آن را تسکین میدهند. عوارض جانبی این دارو میتواند شامل طعم ناخوشایند، تحریک بینی و خونریزی بینی باشد.
- بودزوناید
- فلوتیکازون فوروات
- فلوتیکازون پروپیونات
- مومتازون
- تریامسینولون
برای افرادی که احساس جاریشدن مایع در گلو یا طعم ناخوشایند این اسپریها آزارشان میدهد، در این صورت میتوانند از نمونههایی مانند بکلومتازون و سیکلسوناید استفاده کنند.
استنشاقیها
کورتیکواستروئیدهای استنشاقی اغلب بهعنوان بخشی از درمان آسم که ناشی از واکنش به محرکهای آلرژیک موجود در هوا هستند، استفاده میشوند.
عوارض جانبی مربوط به این نوع از داروها بهطور معمول جزئی هستند که شامل عفونتهای قارچی دهان، تحریک دهان و گلو میشوند.
برخی از داروهای استنشاقی کورتیکواستروئیدها را با استفاده از گشادکننده های برونش که تاثیر طولانی دارند، ترکیب میکنند. بهترین داروها برای حساسیت و خار پوستی که در دسته استنشاقی قرار میگیرند عبارتاند از:
- بکلومتازون
- فلوتیکازون
- بودزوناید
- مومتازون
- سیکلسوناید
قطره چشم
قطرههای کورتیکواستروئیدی برای تسکین خارش مداوم، قرمزی یا آبریزش چشمها در زمانی که دیگر انواع دا روها موثر واقع نشوند، مورد استفاده قرار میگیرند.
معمولا استفاده از این قطرهها بهدلیل خطر بروز مشکلاتی مانند آب مروارید، گلوکوم و عفونت چشم باید زیر نظر یک متخصص کنترل شوند. فلورومتولون، لوتپردنول و پردنیزولون در این گروه قرار دارند.
قرص و شربتها
کورتیکواستروئیدهای خوراکی برای درمان علائم شدید ناشی از انواع واکنشهای آلرژیک استفاده میشود و مصرف طولانیمدت آنها میتواند باعث پوکی استخوان، ضعف عضلانی، زخم معده، افزایش قند خون و تاخیر در رشد کودکان شود.
نمونههای خوراکی از این نوع داروها همچنین میتوانند فشار خون بالا را بدتر کنند، برخی از کورتیکواستروئیدهای خوراکی تجویزی به شرح زیر هستند:
- پردنیزولون
- پردنیزون
- متیل پردنیزولون
کرمهای پوست
کرمهای ضدخارش کورتیکواستروئیدی واکنشهای آلرژیک پوستی مانند قرمزی یا لایهبرداری پوست را هم تسکین میدهند که برخی از نمونههای ضعیف آنها بدون نسخه در دسترس هستند، اما قبل از استفاده از این داروها برای بیش از چند هفته باید با پزشک خود مشورت کنید.
عوارض جانبی که در اثر مصرف این نوع از داروهای موضعی امکان دارد بروز کند شامل تغییر رنگ و تحریکپذیری پوست خواهد بود.
استفاده طولانیمدت، بهویژه در خصوص کورتیکواستروئیدهای تجویزی قویتر، میتواند باعث نازکشدن پوست و سطوح غیرطبیعی هورمون شود.
بتامتازون، دسوناید، هیدروکورتیزون، مومتازون و تریامسینولون از جمله کرمهای پوستی هستند که براساس نظر دکتر پوست اهواز میتوانید برای کاهش علائم پوستی از آنها کمک بگیرید.
درمان های خانگی برای حساسیت
علاوهبر اینکه شما میتوانید برخی از داروهای ضدحساسیت را بدون نسخه تهیه کنید، گیاهان دارویی وجود دارد که در کاهش التهاب و علائم آلرژی به شما کمک میکنند و میتوانید بهعنوان یک درمان خانگی از آنها استفاده کنید که برخی از آنها شامل موارد زیر است:
- آلوئهورا
- بابونه
- گشنیز
- گزنه
بهترین داروها برای حساسیت و خارش پوستی شامل نمونههای مختلفی هستند که در اشکال دارویی همچون قرص، شربت، اسپری، قطره و پماد در اختیار افراد قرار میگیرد.
داروهایی همچون آنتیهیستامینها، ضداحتقانها، داروهای ترکیبی و کورتیکواستروئیدها برای این منظور مناسب هستند که میتوانید نمونههای مختلفی از آنها را با نسخه یا بدون نیاز به نسخه تهیه کنید.