راهنمای حاملگی بهتر ؛ مراقبت ها و آزمایش های مهم دوران بارداری
خانمهایی که بارداری را تجربه میکنند با تغییرات جسم یو روحی متغییری مواجه میشوند. تهوع صبحگاهی، تاخیر در قاعدگی و افسردگی دوران بارداری همگی جزو چالشهایی هستند که برای خانمهای باردار رخ میدهند. اما برای اینکه دوران بارداری راحتتری داشت، نیاز است که به نکات تغذیهای و معاینات دوران بارداری توجه کرد. تغذیه حاملگی، مشکلات بارداری، بهترین سن برای بارداری و علائم بارداری از مهمترین نکاتی هستند که باید با آن آشنا شد. از این رو برای اینکه از بهترین روشهای تشخیص بارداری اطلاع داشته باشید تا انتهای متن همراه ما باشید.
حاملگی چطور اتفاق میافتد؟
اطلاع از چگونگی فرایند باروری، اولین نکته در راهنمای حاملگی است. بارداری، زمانی اتفاق میافتد که اسپرم مرد با تخمک زن، لقاح یابد. این اتفاق معمولاً در لولههای فالوپ زن رخ میدهد. هرماه، تخمدانهای زن یک یا چند تخمک آزاد میکنند؛ این اتفاق معمولاً 14 روز قبل از شروع پریود بعدی رخ میدهد. اسپرم مرد میتواند تا 5 روز در مجاری تناسلی زن، زنده بماند. اگر در زمان تخمکگذاری، آمیزش جنسی انجام شود، اسپرم میتواند به تخمک برسد و آن را بارور کند.
علائم و نشانههای بارداری چیست؟
علائم و نشانههای بارداری در افراد مختلف میتواند تفاوت داشته باشد. اما در نهایت تشخیص بارداری باید توسط پزشک متخصص زنان تایید شود. دکتر زنان با بررسی علائم و انجام آزمایشهای مختلف میتواند بارداری را تشخیص دهد. همه علائم و نشانههای بارداری در زنان یکسان نیست، اما عقب افتادن قاعدگی یکی از متداولترین نشانههای بارداری است. همچنین برخی از دیگر علائم حاملگی عبارتند از:
- حالت تهوع و استفراغ
- حساس و بزرگشدن سینه
- خستگی
- دفع ادرار بیشازحد معمول؛ بهویژه در شب
- میل به برخی غذاها یا ویار بارداری
بسیاری از علائم بارداری، مانند عقبافتادن قاعدگی (آمنوره)، حالت تهوع یا خستگی، میتواند ناشی از استرس یا بیماریهای دوران بارداری باشد؛ زیرا زمان تخمک گذاری زنان با توجه به طول سیکل قاعدگی با همدیگر متفاوت است. بنابراین اگر فکر میکنید باردار هستید، تست بارداری خانگی با بیبی چک انجام دهید. پزشک عمومیهم برایتان آزمایش ادرار، آزمایش خون یا سونوگرافی تجویز خواهد کرد. البته بارداری پوچ یا بارداری کاذب هم ممکن است با چنین نشانههایی همراه باشند. اگر این علائم را داشتید، اما باردار نبودید، امکان دارد بیماری خاصی در ناحیه شکم و لگنتان وجود داشته باشد.
تشخیص بارداری
تست بارداری مطمئنترین راه برای تشخیص بارداری است. با انجام تستهای بارداری میتوان هورمون HCG را شناسایی کرد. این هورمون در دوران بارداری تولید میشود و نشانهای بر تایید باردار شدن است. از ابتدای بارداری، هورمون HCGدر بدن افزایش پیدا میکند و از طریق دو تست قابل شناسایی است که عبارتند از:
- تست ادرار: این تست بهصورت خانگی و با استفاده از کیتهای بیبی چک انجام میشود.
- تست خون: این تست در آزمایشگاه انجام میشود و دقیقترین روش برای تشخیص بارداری است.
سونوگرافی یکی دیگر از راههای تشخیص بارداری است که به طور معمول بعد از تست خون و ادرار برای اطمینان بیشتر تجویز خواهد شد.
مراقبتهای دوران بارداری
مراقبتهای دوران بارداری برای حفظ سلامتی مادر و جنین توصیه میشود. این مراقبتها از بروز مشکلاتی برای مادر و جلوگیری میکند و خطر سقط جنین را کاهش میدهد. با انجام معاینات منظم، آزمایشها و سونوگرافیهای به موقع میتواند احتمالات نقص جنین یا بیماریهای مادر را تشخیص داد تا دوران بارداری ایمنتری را سپری کرد. اما مهمترین اقدامات و مراقبتهای دوران بارداری به شرح زیر هستند:
- مراقبتهای دوران بارداری را بهطور منظم دریافت کنید.
- واکسنهای مهم را دریافت کنید.
- مراقب سلامتی خود باشید.
- حرکت کودک در شکم را پیگیری کنید.
هریک از این اقدامات میتوانند از بروز زایمان زودرس و مشکلات جسمی جنین جلوگیری کنند. بنابراین به توصیه پزشک و انجام معاینههای دورهای توجه ویژهای داشته باشید.
تشخیص و درمان اختلالات سیستم تولید مثل زنان، مشاوره جنسی و بارداری، تخصص دکتر زنان و زایمان است. از مهمترین وظایف دکتر زنان میتوان به مراقبتهای پیش و بعد از زایمان، مراقبتهای پس از زایمان، مدیریت درد زایمان و مشاوره باروری اشاره کرد. متخصص زنان و زایمان به درمان بیماریهایی مثل عفونتهای زنان، اندومتریوز، پولیپ رحم، فیبروم رحم، پرهاکلامپسی، سندروم تخمدان پلیکیستیک میپردازد. در صورت ابتلا به این بیماریها، برای اخذ نوبت دکتر زنان میتوانید از نوبت دهی دکتر زنان و زایمان در سایت دکتردکتر استفاده کنید.
ورزش در دوران بارداری
ورزش در دوران بارداری یکی دیگر از مراقبتهای تضمینکننده سلامتی مادر و جنین است. فعالیتهای بدنی نه تنها برای مادر و جنین عوارض ندارند، بلکه به سلامت آنها هم کمک میکنند. هرچه کیفیت زندگی مادر بهتر باشد، به طور حتم سلامت جنین هم تضمین خواهد شد. برای کاهش خطرات دیابت بارداری و کمردردهای ناشی از حاملگی توصیه میشود که ورزش را در برنامه روزانه خود قرار دهید. همچنین با ورزش در بارداری میتوان از بروز افسردگی و اضطراب هم جلوگیری کرد.
اهمیت تغذیه در بارداری
تغذیه در بارداری اهمیت زیادی دارد. از این رو رژیم غذایی میتواند به سلامت مادر و جنین کمک کند. اما برای داشتن رژیم غذایی سالم باید از پزشک متخصص مشورت بگیرید. پزشک تغذیه درباره شرایط بارداری شما سوالاتی میپرسد و بهترین رژیم غذایی را ارائه میکند. رژیمهای غذایی در دوران بارداری باید از ترکیبات مغذی و مقوی تشکیل شده باشند. بنابراین به صورت خودسرانه نمیتوان از رژیمهای غذایی استفاده کرد. مهمترین مواد غذایی سالم در رژیم غذایی بارداری به شرح زیر هستند:
- پروتئین؛ این ماده غذایی برای رشد جنین حائز اهمیت است و باید از گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، حبوبات و لبنیات استفاده کرد.
- کربوهیدرات؛ مادر برای تامین انرژی خود نیاز به کربوهیدرات دارد که شامل غلات کامل، نان، میوهها و سبزیجات هستند.
- چربیهای سالم؛ رشد سیستم مغز و اعصاب جنین به چربیهای سالم نیاز دارد. مواد غذایی همچون ماهی، آجیل، دانهها و روغن زیتون دارای چربیهای سالم هستند.
- ویتامینها و مواد معدنی؛ ویتامینها و مواد معدنی مانند: میوهها، سبزیجات و لبنیات برای سلامتی مادر و جنین ضروری هستند.
مادر در دوران بارداری به طور متوسط به 300 کالری اضافی نیاز دارد تا جنین از آن تغذیه کند. این کالری باید از مواد غذایی مناسب و مقوی تهیه شود تا سلامت مادر و جنین تضمین شود.
غذاهای ممنوع شده در دوران بارداری
بعضی از مواد غذایی در رژیم غذایی بارداری ممنوعیت مصرف دارند. از این رو نباید این مواد غذایی را استفاده کرد. همان قدر که خوردن غذاهای سالم در دوران بارداری اهمیت دارند، ممنوعیتهای غذایی هم باید جدی گرفته شوند تا مشکلی برای جنین و مادر رخ ندهد. بعضی از غذاهای ممنوع شده در بارداری عبارتند از:
- گوشت و مرغ خام یا نیمپز
- ماهیهای جیوه بالا
- تخممرغ خام یا نیمپز
- شیر و لبنیات غیرپاستوریزه
- کافئین
- الکل
- غذاهای شور
- غذاهای چرب
- غذاهای فرآوریشده
- قندهای تصفیهشده
این غذاها متداولترین مواردی هستند که باید در رژیم غذایی بارداری از خوردن آنها اجتناب کرد. اما بهتر است که برای تهیه رژیم غذایی با دکتر متخصص تغذیه در ارتباط بود.
آزمایش و تستهای ضروری دوران بارداری
آزمایشها و تستهای دوران بارداری را باید به موقع انجام داد. این آزمایشها نشان دهنده سلامت جنین هستند. از این رو باید مطابق با تجویز پزشک انجام شوند. مهمترین انواع آزمایش در بارداری عبارتند از:
- آزمایش خون (گروه خونی و Rh)
- آزمایش CBC
- آزمایش هپاتیت B و C
- آزمایش HIV
- آزمایش تیروئید
- آزمایش ادرار
- سونوگرافی
- غربالگری اول
- غربالگری دوم
با انجام این آزمایشها، هرگونه مشکل یا نقصی در بارداری وجود داشته باشد قابل تشخیص بوده و میتوان مشکلات را سریعتر برطرف کرد.
مراجعه به بهترین پزشک زنان و تغذیه با دکتردکتر
بارداری یکی از دورانهای حساس برای هر خانمی است. از این رو نیاز است که برای داشتن یک تغذیه سالم و انجام آزمایشهای مورد نیاز، تحت نظر پزشک بود. اما جای نگرانی نیست! میتوان از سایت دکتردکتر برای نوبت گرفتن از بهترین متخصصها کمک گرفت. دکتردکتر به عنوان یک سامانه آنلاین نوبت دهی پزشکان در کنار شما است تا بتوانید در دوران بارداری علاوه بر نوبت گیری از متخصصهای زنان و زایمان از بهترین متخصصهای تغذیه هم نوبت مشاوره تلفنی و ملاقات حضوری دریافت کنید.
کافی است که به سایت نوبت دهی دکتردکتر به آدرس drdr.ir مراجعه کنید تا از پزشکان متخصص تغذیه و زنان و زایمان سراسر کشور نوبت بگیرید. همچنین میتوانید قبل از ملاقات با پزشک، نظرات سایر بیماران را مطالعه کنید تا با میزان رضایتمندی از پزشک اطلاع پیدا کنید.