چرا در خواب عرق می کنیم؟
اگر شما هم خیس از عرق از خواب بیدار میشوید، ممکن است بپرسید: چرا اینقدر در خواب عرق میکنم؟! اگر مکررا این اتفاق میافتد، ممکن است مربوط به مشکلات خاص پزشکی بوده و لازم باشد بررسیهای بیشتری انجام شود. همچنین میتواند در کودکان و زنان ِ درمعرض یائسگی دلایل گوناگونی داشته باشد.
دمای بدن و محیط خواب
اولین و معمولترین دلیل عرق کردن درخواب، بالا رفتن دمای بدن بهخاطر گرمای محیط است. اگر دماسنج اتاق خوابتان خراب است، اگر پیژامه ضخیم و گرم پوشیدهاید و یا اگر زیر پتو و لحاف خودتان را زندانی کردهاید، اصلا عجیب نیست که گرم شوید و عرق کنید؛ این اتفاق کاملا طبیعی است.
دمای بدن در طول خواب متغیر است ، بیشتر افراد نزدیکهای صبح ، یعنی حدود ساعت ۴ کاهش موقت دمای بدن را تجربه میکنند. علاوه براین در طول مراحلی از خواب، ممکن است سیستم عصبی خودکار ( که مسئول کنترل دمای بدن ، فشارخون ، ضربان قلب و سایر فاکتورهاست ) سرعت گرفته و منجربه عرق شود.
علت عرق کردن سر و گردن در خواب
عرق کردن در خواب یا خیس شدن سر و گردن در خواب ممکن است با دلایل مختلفی مرتبط باشد. خیلی وقتها تعریق شبانه یک وضعیت طبیعی است و خطری فرد را تهدید نمیکند، اما گاهی تعریق شدید شبانه میتواند هشداری در مورد بروز یا وجود یک شرایط پزشکی ویژه باشد. شایعترین علل تعریق سر و گردن در خواب عبارتاند از:
- گرگرفتگی: این وضعیت بیشتر در زنان رخ میدهد بهخصوص زنانی که در حال عبور از دوره یائسگی هستند
- اضطراب و استرس شدید
- هیپوگلیسمی یا قند خون پایین
- مصرف دارو: تعریق در خواب یکی از عوارض مصرف برخی از داروهاست. بسیاری از افراد پس از مصرف داروهای استروئیدی، مسکنها و داروهای ضدافسردگی دچار تعریق شبانه میشوند.
- اعتیاد به مواد مخدر و مصرف الکل
- ابتلا به اختلال هایپرهیدروزیس: این وضعیت سبب تعریق شبانه بیشازحد میشود
- به علتی ناشناخته دچار عرق کردن در خواب میشوید
اختلالات خواب هم باعث عرق کردن میشود
عجیب نیست که اختلالات خواب هم موجب عرقهای شبانه شوند. شایعترین اختلال خواب، ایست تنفس در خواب است. اگر مشکل تنفسی درخواب دارید، این باعث تلاش زیاد بدن برای تنفس میشود.
تصور کنید هنگامی که در یک مسابقه دو میدوید، چقدر به سختی نفس میکشید و عرق میکنید. هر بخش از ایست تنفس درخواب، میتواند موجب برانگیختگی و بیرون ریزی کورتیزول که هورمون طبیعی بدن است شود تا تنفس نرمال را ممکن کند.
دربچهها بویژه ، تنفس نامناسب مربوط به اختلال خواب میتواند مانند خواب ناآرام و پرالتهاب بروز کند. کودک با صورت قرمز و خیس از عرق و بهم ریخته بیدار میشود. این حالت ، نیازمند بررسیهای بیشتر است،مخصوصا اگر همراه با خُرخُر و سایر علائم ایست تنفس در خواب باشد.
زنها هم ممکن است در آستانه یائسگی با برافروختگیهای شدید مواجه شوند،در این دوره ریسک ایست تنفس در خواب ،بهخاطر کاهش استروژن و پروژسترون ، افزایش مییابد.بنابراین عرقهای شبانه در زنان سنین بالاتر که در یائسگی هستند ممکن است نتیجه ایست تنفس در خواب باشد.
بعضی از افراد بعد از نوشیدن الکل ، بیشتر در خواب عرق میکنند . الکل ، آرامش بخش عضلات است که میتواند راه تنفس را تحت تاثیر قرار داده و باعث بیشتر شدن خروپف و ایست تنفس در خواب شود. بنابراین مصرف الکل میتواند با ایجاد اختلال تنفسی، دلیلی برای عرقهای شبانه باشد.
درنهایت کابوسهای شبانه و اضطراب فراگیر هم میتواند باعث حملههای هراس زدگی و تعریق درخواب شود. اگر مکررا خواب بد میبینید، مخصوصا اگر در مرحله استرس پس از حادثه (PTSD) هستید، درمان میتواند مفید باشد. کودکان هم بهدلیل وحشتهای شبانه ممکن است عرق کنند.
استرس و اضطراب
استرس و عرق شبانه به هم مرتبط هستند. درصورتیکه اضطراب و استرس شدید دارید، به احتمال زیاد به خاطر تلاش بدن جهت خوابیدن است. همچنین بیدار شدن و دوباره تلاش کردن برای خوابیدن میتواند استرس بدن را افزایش دهد. اگر ذهن بیشفعال باشد میتواند بدن و مغز را تحریک کرده و سبب عرق زیاد در طول خواب شود. بهترین روش برای مقابله با این وضعیت دوری از موقعیتهای استرسزا در طول روز است. همچنین تغییر سبک زندگی و اصلاح ساعت خواب نیز میتواند به شما در کنترل این وضعیت ناخوشایند کمک کند.
قبل از اینکه به بستر خواب بروید، دوش آب گرم بگیرید. پیش از خواب از تلفن همراه استفاده نکنید و تلویزیون هم نبینید، بهتر است چند صفحه کتاب بخوانید. نور اتاق خواب را کم کنید و دمای اتاق را تا حدی که برای شما مطبوع باشد کاهش دهید. اگر همیشه دچار اضطراب و استرس پیش از خواب و حین خواب شده و تعریق زیاد را تجربه میکنید، حتماً با پزشک در این خصوص مشورت کنید.
سایر دلایل پزشکی تعریق شبانه
دلایل متعدد دیگری هم برای عرق شبانه وجود دارد که باید مورد بررسی قرار گیرد.عرقهای گهگاه شبانه چندان نگران کننده نیستند اما تعریق مزمن و مدام به بررسیهای بیشتر نیاز دارد.اگر سایر علائم مانند تب و کاهش وزن را دارید ، باید با پزشکتان درمورد آزمایشات بیشتر مشورت کنید.
چند دلیل بالقوه دیگر برای تعریق شبانه:
- – عفونت ( مانند سل ریوی )
- – درمان دارویی ( داروهای ضدافسردگی ، انسولین ، جایگزین هورمونی )
- – پرکاری تیروئید
- – دیابت ( قند بالا در اثر دارو )
- – اختلالات غیرارادی ( با تاثیر روی مغز و سیستم عصبی )
- – دلایل دیگر
چه زمانی برای درمان عرق کردن در خواب به پزشک مراجعه کنیم؟
درصورتیکه یک یا چند مورد از شرایط زیر را دارید به پزشک مراجعه کنید:
- علاوهبر تعریق شبانه بیدلیل در حال کاهش وزن هستید
- دمای بدنتان بالاست و گاهی احساس تب و لرز دارید
- همراه با تب و لرز، اسهال و سرفه نیز دارید
- عرق کردن در خواب سبب استرس و اضطراب شما شده است
- تعریق شبانه شما در حداکثر شبها تکرار میشود