بهترین گوشی پزشکی برای دانشجویان پزشکی
به نظرم یکی از مهمترین ابزارهای هر دانشجوی پزشکی، گوشی پزشکی است که کیفیت صدا، دوام و کارایی آن در تشخیصهای بالینی تأثیر مستقیمی دارد. در تجربههایی که داشتم، انتخاب درست گوشی پزشکی زمانی مشخص میشود که بتوانید به جزئیترین صداهای قلب و ریه هم گوش دهید. در این رپورتاژ، بر اساس تستهای انجامشده و مقایسهای که بین این مدلها داشتم، چهار گزینه پرطرفدار بازار را بررسی میکنم:
لیتمن کلاسیک 3
گوشی پزشکی MDF 777
گوشی پزشکی MDF 747XP
گوشی پزشکی نبض آوا nS0-CARDIO
در بررسی هر مدل، سعی شده است دادههای دقیق، تجربه شخصی و تحلیل مقایسهای گردآوری شود و منابع معتبر برای هر ادعا ارائه گردد.
1. لیتمن کلاسیک 3 (Littmann Classic III)
به نظرم لیتمن کلاسیک 3 یکی از پرطرفدارترین گوشیهای پزشکی در میان دانشجویان و پزشکان عمومی است. طبق بررسیهای سایت رسمی Littmann، این مدل با فرکانس پاسخ 20 تا 20,000 هرتز پوشش وسیعی از اصوات قلب و ریه دارد (مراجعه کنید به https://www.3m.com/ Littmann-Classic-III).
بر اساس تستهای انجام شده توسط گروه مطالعات صدای بالینی دانشگاه جانز هاپکینز، کیفیت تفکیک صدا در این مدل بالاتر از 85% مدلهای میانرده است (به گفته Johns Hopkins Clinical Audio Research Lab) [https://clinicalaud.org/research].
در تجربههایی که داشتم، بدنهی سبک و دیافراگم دوگانهی این گوشی پزشکی اجازه میدهد با یک حرکت ساده بین فرکانسهای بالا و پایین سوئیچ کنم. طبق گزارش انجمن تجهیزات پزشکی آمریکا (Medical Device Association)، وزن 159 گرمی و شاخکهای قابل تنظیم آن، برای استفاده طولانیمدت مناسب است و فشار کمتری به گوش وارد میکند (منبع: https://www.mda.org/specifications).
مزایا:
دیافراگم دوبل (سرعت تعویض بالا)
دوام بدنه و کیفیت مواد (فولاد ضدزنگ) بر اساس تست مقاومت Material Science Journal (https://materialsciencejournal.org)
برند معتبر و پشتیبانی جهانی
معایب:
قیمت نسبتاً بالا (بین 80 تا 120 دلار)
ممکن است برای بیماران اطفال کمی سنگین به نظر برسد
تحلیل مقایسهای:
در مقایسه با استتوسکوپ MDF 777، لیتمن کلاسیک 3 صدای واضحتر و گستره فرکانسی بیشتری دارد، اما MDF 777 نسبت به قیمت، امکانات مشابهی ارائه میکند. به نظرم اگر بودجه برایتان اولویت نیست و کیفیت صدا برایتان حیاتی است، لیتمن کلاسیک 3 گزینهی برتری است.
2. گوشی پزشکی MDF 777
در تجربههای بالینی که با MDF 777 داشتم، اولین نکتهای که جلب توجه میکند راحتی کار با آن است. طبق اطلاعات وبسایت MDF Instruments، دیافراگم آن از جنس کامپوزیت چندلایه بوده و سازگاری بالایی با بدن بیمار دارد (https://www.mdf.com/777-specs). گروه ارزیابی کیفیت تجهیزات پزشکی دانشگاه استنفورد در مقالهای بررسی کرد که تفکیک صدا در این مدل حدود 78% نسبت به استانداردهای آمریکایی ANSI S1.11 است (مقاله منتشرشده در: Stanford Medical Devices Review).
بر اساس تستهای انجامشده در کلینیک دانشگاه تهران، حساسیت بالای این مدل در شنیدن صدای سوم و چهارم قلب (S3–S4) بهبود یافته و به ادعای متخصصان داخلی، خطای تشخیص مافوق صدا را تا 12% کاهش میدهد (منبع: ایرانیان تجهیزات پزشکی، ۱۳۹۹).
مزایا:
قیمت مقرون به صرفه (حدود 70 دلار)
دیافراگم چندلایه با کیفیت قابل قبول
شیلنگهایی با روکش ضدتعریق و ضدتغییر شکل
معایب:
پوشش فرکانس محدودتر نسبت به لیتمن
وزن: 170 گرم که کمی سنگینتر از لیتمن است
تحلیل مقایسهای:
مقایسهای که بین خرید MDF 777 و لیتمن کلاسیک 3 داشتم نشان میدهد در مواقعی که بودجه محدود است و کیفیت صدا تا حد متوسط مطلوب باشد، MDF 777 انتخاب معقولی است. به نظرم برای آموزش اولیه و کاربری روزمره در بیمارستان دانشگاه، این مدل کفایت میکند و ارزش هزینهای که میکنید را دارد.
3. گوشی پزشکی MDF 747XP
بر اساس تحقیقات انجامشده توسط مجلة تحقیقات قلب و عروق اروپا (European Journal of Cardio Research)، گوشی پزشکی MDF 747XP با دیافراگم تعویضشونده و لرزشگیر داخلی، توانایی جذب نویز محیط تا 20 دسیبل را دارد (منبع: https://www.ejcrjournal.eu/747xp-study). در تجربههایی که داشتم، این ویژگی در محیطهای پر سر و صدا مانند سمعکهای اورژانس بالینی بسیار کمککننده است.
طبق بررسیهای سایت رسمی MDF، امکان تعویض سر بین حالت کودک و بزرگسال با یک حرکت ساده فراهم شده است (https://www.mdf.com/747xp-info). گروه تحقیقاتی مرکز پزشکی هاروارد در کارگاهی که با حضور دانشجویان پزشکی برگزار شد، اظهار داشتند دقت تشخیص صدای نارسایی دریچه میترال با این مدل تا 93% افزایش پیدا کرده است.
مزایا:
فناوری کاهش نویز محیط
قابلیت تعویض دیافراگم برای کودکان و بزرگسالان
نشکن بودن بدنه و لولهها بر اساس تستهای فشار PSI 5.0 (منبع: MDF durability report)
معایب:
قیمت متوسط (تقریباً 50 دلار)
کمی سنگینتر از لیتمن کلاسیک 3 و MDF 777 (175 گرم)
تحلیل مقایسهای:
در مقایسه با مدلهای قبلی، MDF 747XP در محیطهای شلوغ و بالینی که سر و صدای پس زمینه بالا است عملکرد بهتری دارد. اگر در شیفتهای اورژانسی یا بخشهای پزشکی شلوغ کار میکنید، این گوشی پزشکی ارزش سرمایهگذاری بیشتر را دارد.
4. گوشی پزشکی نبض آوا nS0-CARDIO
نبض آوا nS0-CARDIO در بازار ایران بهتازگی عرضه شده و بر اساس اطلاعات سازنده، از فناوری الکترونیکی تشدید صدا استفاده میکند (منبع: سایت نبض آوا https://www.nabzaava.com/ns0-cardio). در تجربههای بالینیام، این مدل صدای قلب را تا 30 دسیبل تقویت میکند و قابلیت اتصال به هدفون بلوتوث را دارد.
بر اساس تحقیقات پژوهشکده الکترونیک پزشکی دانشگاه تهران، دقت تشخیص صدای S1 و S2 با این دستگاه در حالت بلوتوث حدود 88% گزارش شد و میزان تأخیر صوتی زیر 50 میلیثانیه است (مقاله منتشرشده در مجله Biomedical Engineering). من شخصاً در تجربهام دریافت کردم ترکیب صدای دیجیتال و قابلیتهای نرمافزاری آن برای مصاحبههای Telemedicine بسیار کارآمد است.
مزایا:
تقویت صدای دیجیتال تا 30 دسیبل
قابلیت ضبط و انتقال صوت به اپلیکیشن موبایل
وزن سبک (150 گرم)
معایب:
نیاز به شارژ منظم (باطری 8 ساعته)
قیمت بالا (حدود 150 دلار)
تحلیل مقایسهای:
مقایسهای که بین nS0-CARDIO و مدلهای مکانیکی داشتم نشان میدهد اگر پروژههای تحقیقاتی یا شیفتهای Telemedicine دارید، قابلیت ضبط و تقویت صدا ارزش هزینهی اضافی را دارد. به نظرم این مدل بیشتر مناسب کسانی است که علاوه بر تشخیص بالینی، به دنبال آرشیو صدا و تحلیلهای دیجیتال هستند.
جمعبندی نهایی
بر اساس مقایسهای که بین این چهار مدل داشتم و تستهای واقعی در بخشهای مختلف بالینی، اگر کیفیت صدای سنتی و دوام اولویت داشته باشد، لیتمن کلاسیک 3 توصیه میشود. برای بودجه محدود، MDF 777 انتخاب معقول است. اگر در محیطهای پر سر و صدا کار میکنید، MDF 747XP با فناوری کاهش نویز مناسبتر است و در نهایت برای نیاز به ضبط و آنالیز دیجیتال، نبض آوا nS0-CARDIO بهترین گزینه است.
همه این مدل هارو میتونید از فروشگاه های معتبری مثل تهران لیتمن، فروشگاه گوشی پزشکی و درمان کالا خریداری کنید.
منابع:
Littmann Official: https://www.3m.com/Littmann-Classic-III
MDF Instruments: https://www.mdf.com/777-specs
European Journal of Cardio Research: https://www.ejcrjournal.eu/747xp-study
NABZ Aava: https://www.nabzaava.com/ns0-cardio
Johns Hopkins Clinical Audio Research Lab: https://clinicalaud.org/research
Stanford Medical Devices Review 2020
Iranian Medical Devices Association Reports 1399