دانستنی های پزشکی

ایمن ترین روش جلوگیری از بارداری (ای یو دی)

بسیاری از زنان در سنین باروری از انواع روش‌های جلوگیری از بارداری استفاده می‌کنند. با‌این‌حال هنوز هم خیلی از بارداری‌ها نا‌خواسته اتفاق می‌افتند؛ اما استفاده از روش‌های پیشگیری می‌تواند احتمال بارداری را تا حد زیادی کاهش دهد. هیچ‌کدام از روش‌ها به­طور کامل تاثیر‌گذار نیستند اما برخی از آن‌ها موثر‌تر از بقیه هستند. حتی برخی از این روش‌ها می‌تواند از بروز بیماری‌های مقاربتی جلوگیری کنند. یکی از موثر‌ترین روش‌ها، آی یو دی است که بسیاری از زوجین از آن استفاده می‌کنند.

آی یو دی چیست؟

IUD یکی از روش‌های جلوگیری از بارداری است که به­تازگی میان زوجین شناخته شده است. این روش به‌دلیل تاثیر خوبی که دارد، قابل‌توجه افراد زیادی قرار گرفته است. آی یو دی یک دستگاه کوچک پلاستیکی است که شکلی شبیه به حرف انگلیسی T دارد. این دستگاه در داخل رحم قرار می‌گیرد و برای چندین سال مانع از بارداری می‌شود. در‌حال‌حاضر شکل‌های مختلفی از این دستگاه تولید شده است.

انواع دستگاه IUD

در‌حالت‌کلی 2 نوع از این دستگاه ضد‌بارداری وجود دارد. یکی از آن‌ها هورمونی و دیگری غیر‌هورمونی است که مکانیسم عمل متفاوتی دارند. افرادی که قصد استفاده از این روش را دارند، باید توسط پزشک ویزیت شوند. پزشک با بررسی شرایط بانوان، به آن‌ها در انتخاب یکی از انواع این دستگاه کمک می‌کند.

هورمونی

این نوع از دستگاه آی یو دی، ماده‌ای به نام پروژسترون از خود ترشح می‌کند. این ماده موجب ایجاد مخاط ضخیمی در دهانه رحم می‌شود. این امر نفوذ اسپرم به تخمک را غیر‌ممکن می‌سازد. به­طور معمول دکتر آی یو دی می‌گوید که این دستگاه، تاثیر بیشتری دارد.

غیر‌هورمونی یا مسی

این نوع هم مانند نوع هورمونی، ماده‌ای ترشح می‌کند؛ اما ماده ترشح شده توسط آن، مس است. دستگاه پلاستیکی توسط تنه مسی پوشیده شده است. 2 بخش مسی هم در قسمت بازو‌ها وجود دارد که باعث می‌شود دیواره رحم دائم با مس در تماس باشد. مس موجود در آن موجب واکنش التهابی در رحم می‌شود که اسپرم‌ها را مسموم می‌کند. در ‌این شرایط از بارداری جلوگیری می‌شود و امکان استفاده از آن به مدت ۱۰ سال وجود دارد.

مزایا استفاده از این دستگاه

استفاده از این دستگاه برای بانوان مزیت­های خاصی دارد که شامل موارد زیر است:

  • اگر یک دکتر قراردادن آی یو دی ، دستگاه را نصب کند ماندگاری بالایی دارد.
  • یکی از موثر‌ترین روش‌های کنترل بارداری است.
  • بسته به نوع آن، طول عمری بین ۳ تا ۱۲ سال دارد.
  • موجب ایجاد تداخل در زندگی روزمره و روابط جنسی نمی‌شود.
  • از‌ آنجایی که امکان استفاده از آن در طولانی مدت وجود دارد، روشی مقرون‌به‌صرفه است.
  • روشی برگشت‌پذیر است و در‌صورت تمایل به بارداری، به‌راحتی توسط پزشک برداشته می‌شود.
  • موجب کاهش طول مدت و عوارض دوره قاعدگی مانند گرفتگی عضلات می‌شود.
  • امکان استفاده از آن در دوران شیر‌دهی هم وجود دارد.

معایب IUD

استفاده از این روش ضدبارداری معایب خاصی نیز دارد:

  • مراحل جای‌گذاری آن کمی دردناک است.
  • احتمال بروز برخی خطرات پس از قرار دادن آن وجود دارد.
  • احتمال بروز عوارضی مانند نا‌منظم شدن دوره قاعدگی، خونریزی‌های سنگین و داشتن علائم بارداری وجود دارد.
  • عدم محافظت نسبت به عفونت‌های مقاربتی یکی‌دیگر از معایب آن است.

چه کسانی نمی‌توانند از این وسیله استفاده کنند؟

به‌طور کلی همه افراد سالم می‌توانند از IUD استفاده کنند. از میان این اشخاص می‌توان به کسانی که یک شریک جنسی ثابت دارند و احتمال ابتلا به بیماری‌های مقاربتی در آن‌ها کمتر است، اشاره کرد؛ اما اگر هر ‌کدام از شرایط زیر را دارید، گزینه مناسبی برای استفاده از آن نیستید.

  • باردار هستید.
  • دچار سرطان دهانه رحم و رحم هستید.
  • بدون دلیل مشخصی‌خونریزی‌های واژنی دارید.
  • دچار عفونت لگن یا بیماری‌های مقاربتی هستید.

همچنین در‌صورتی­که به مس حساسیت دارید یا مبتلا به بیماری ویلسون هستید، این روش توصیه نمی‌شود؛ زیرا در نوع مسی آی یو دی، مقادیر زیادی مس وجود دارد که به سلامت شما آسیب می‌رساند. نوع هورمونی این دستگاه هم تا زمانی برای شما مفید خواهد بود که دچار بیماری‌های کبدی یا سرطان سینه نباشید.

نحوه گذاشتن دستگاه در رحم

یک دکتر قراردادن آی یو دی در تهران یا نقاط دیگر که مجرب و قابل‌اطمینان باشد، باید دستگاه را جای­گذاری کند. برای این کار باید به مطب پزشک یا یکی از مراکز بهداشت مراجعه کنید. در اولین مرحله از این فرآیند، پزشک رحم شما را مورد‌بررسی قرار می‌دهد. پزشک یا پرستار داخل واژن شما را بررسی می‌کنند تا موقعیت و اندازه رحم را مشخص کنند. سپس از یک آزمایش برای تشخیص عفونت و بیماری‌های مقاربتی استفاده می‌شود. در ‌صورت وجود عفونت، ابتدا باید مراحل درمان انجام شود و سپس می‌توان دستگاه را جای­گذاری کرد.

مدت زمان ویزیت حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه است که نصب دستگاه ۵ دقیقه طول می‌کشد. نصب دستگاه ممکن است برای برخی از افراد دردناک و سخت باشد؛ به‌ همین ‌دلیل، از بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود. همچنین ممکن است تا چند روز خون‌ریزی داشته باشید که امری طبیعی و نرمال است.

مراقبت‌های پس از نصب با دکتر IUD

این روش نیازمند مراقبت‌های زیادی است که همه پزشکان آن را توصیه می‌کنند. دکتر ویدا مدرس نژاد به افرادی که از این روش استفاده می‌کنند، توصیه می‌کند که به‌طور منظم توسط پزشک معاینه شوند. این امر باعث می‌شود تا پزشکان از قرارگیری مناسب و عملکرد صحیح دستگاه مطمئن شوند. همچنین در‌ صورت جا‌به‌جایی می‌توانند آن را اصلاح کنند تا مشکلی ایجاد نشود.

  • معاینه توسط پزشک به‌طور مرتب
  • استفاده از روش‌های بارداری دیگر مانند کاندوم جهت اطمینان‌خاطر در ماه‌های اول
  • توجه به علائمی مثل خونریزی، ترشحات بد‌بوی واژینال، درد در لگن یا ناحیه شکم
  • توجه به تغییرات طول نخ آی یو دی
  • توجه به درد‌های غیر‌عادی در حین رابطه جنسی
  • ارتباط با پزشک و گرفتن مشورت از او در ‌هنگام نیاز

به­طور کلی توصیه می‌شود که از پزشک خود درباره مراقبت‌های پس از نصب اطلاعات کسب کنید. همچنین لازم است که افراد پیش از نصب آن، همه جوانب را بسنجند و از پزشک خود مشورت بگیرند.

گرفتن مشورت و نصب IUD با دکترتو

سالانه افراد زیادی به­دنبال استفاده از این روش ضد بارداری هستند. امکان پیدا کردن بهترین دکتر‌ IUD یا آی یو دی در دکترتو وجود دارد. دکترتو خدمات درمانی گسترده‌ای را به بیماران ارائه می‌دهد. این مجموعه تلاش می‌کند تا بیماران با دسترسی به خدمات درمانی، زندگی سالم‌تری را تجربه کنند؛ از‌ این ‌رو بهترین پزشکان را از سراسر ایران گرد هم آورده است. بیماران می‌توانند با ‌توجه به بیماری خود، بهترین پزشک منطقه سکونتشان را پیدا کنند. همچنین امکان دریافت ویزیت و مشاوره وجود دارد. انواع مشاوره‌های متنی و تلفنی از خدمات دکترتو هستند؛ بنابراین، بیماران می‌توانند بدون خروج از منزل، مشاوره­های پزشکی موردنیازشان را دریافت کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا