پی آر پی برای انتقال جنین و درمان ناباروری

ناباروری یکی از مشکلات رایجی است که بسیاری از زوجین درگیر آن هستند، برخی از آنها با وجود اینکه سن مناسبی دارند و هیچگونه در رابطه جنسی خود ندارند اما هنوز موفق به فرزندآوری نشدهاند.
اگر خانمی(کمتر از 35 سال سن) 12 ماه برای بارداری اقدام کند و نتیجه منفی داشته باشد به این معنی است که دچار ناباروری شده، زنان بالای 35 سال هم اگر در 6 ماه موفق به بارداری نشوند باید برای درمان به پزشک مراجعه کنند.
ناباروری بی دلیل نیست و مانند هر عارضه دیگری دلایل خاص خود را دارد که از مهمترین آنها میتوان به سن، سندرم تخمدان پلی کیستیک، اختلالات تخمک گذاری، اختلالات هورمونی، نارسایی زودرس تخمدان، آندومتریوز، اختلال لولههای فالوپ و ضایعات رحمی اشاره کرد.
موضوع ناباروری فقط زنان را تحت تاثیر قرار نمیدهد بلکه مردان هم دچار این عارضه خواهند شد اما در این بلاگ قصد داریم تا درباره پی آر پی برای انتقال جنین و درمان ناباروری صحبت کنیم.
کاربرد پی آر پی برای زنان
پیآرپی در حوزه سلامت و بهداشت زنان کاربرد بسیاری دارد:
- بهبود عوارض بعد از جراحی و سقط جنین
- درمان آندومتریت مزمن و آندومتریوز رحم
- درمان کننده سندرم آشرمن
- درمان سندرم نارسایی زودرس تخمدان و بهبود ذخایر تخمدانی
- افزایش شانس موفقیت در IVF
- درمان ناباروری زنانی که با شکستهای مکرر و لانهگزینی جنین روبهرو هستند.
- افزایش شانس بارداری در زنان که مبتلا به آندومتر با ضخامت کم هستند.
شاید احساس کنید باید بدانید دقیقا پی آر پی چیست و چگونه انجام میشود در پاسخ به این سوال باید گفت پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP مادهای است که پروتئینهای خاصی برای لخته کردن خون دارد. این ماده که یکی از اصلیترین اجزای خون محسوب میشود، همچنین حاوی پروتئینهایی است که از رشد سلولی پشتیبانی میکند. تزریق پی آر پی میتواند رشد سلولهای جدید و سالم را در بافتهای آسیبدیده بدن تحریک میکند و باعث بهبودی میشود.
کاربرد پی آر پی در IVF
یکی از بهترین روشهای درمان ناباروری استفاده از پی آر پی در IVF است که پزشکان با هدف بهبود کیفیت تخمدان، افزایش تعداد تخمدانها و افزایش پذیرش آندومتر رحمی انجام میشود.
یکی از بزرگترین مشکلات و چالشهایی که افراد در این روش با آن روبهرو هستند شکست در مرحله لانهگزینی است، معمولا کسانی که تجربه این شکست را داشتهاند عدم توانایی در لانهگزینی بسیار بیشتر است.
اگر فردی با سه بار عدم موفقیت با لانهگزینی روبهرو شود دچار شکست مکرر لانهگزینی شده است.
در این زمان پزشک ترجیح میدهد یک تا دو بار پیآرپی قبل از کاشت جنین انجام دهد تا احتمال بارداری و لانهگزینی افزایش یابد، پیآرپی توانایی آن را دارد تا موجب رشد بافت آندومتر شود و شانس حاملگی را افزایش دهد.
معمولا یک تا سه ماه قبل از تحریک تخمدان و در زمان تخمک کشی از پیآرپی استفاده میکنند و کیفیت تخمک برای لقاح را بالا میبرد.
چه کسانی نباید PRP انجام دهند؟
پیآرپی با وجود اینکه میتواند عارضههای بسیاری را درمان کند، اما همهی افراد کاندید مناسبی برای انجام این روش درمانی نیستند.
کسانی که سابقه سزارین دارند، داروهای استروئیدی مصرف میکنند، زایمان دوقلو یا چند قلو داشتهاند، سابقه کمخونی دارند و بیماران سرطانی و مادران چاق قطعا نمیتوانند از این روش درمانی استفاده کنند.
پی آر پی رحم قبل از انتقال جنین چگونه است؟
پیآرپی رحم معمولا دو روز قبل از انتقال جنین انجام میشود و در زمان عمل 3 تا 5 میلیلیتر پیآرپی با کاتتر IUI به رحم تزریق خواهد شد. فرد بعد از این تزریق باید 10 دقیقه استراحت کند سپس میتواند به فعالیتهای روزانه خود بازگردد.
اگر این تزریق برای پوشش داخلی رحم باشد باید قبل از آن رحم را شستشو دهند، از تزریق پوشش داخلی برای کسانی استفاده میکنند که سابقه ناکامی در ایجاد پوشش داشته باشند.
اولین تزریق پیآرپی برای انتقال جنین در هنگام بررسی اولیه پوشش داخلی رحم انجام میشود و در صورت ناکافی بودن باید 72 ساعت بعد از آن مجدد این روش تکرار شود.
عوارض پی آر پی در انتقال جنین چیست؟
این روش به دلیل استفاده از نمونه خونی خود فرد عوارض بسیار کمی دارد و باعث بروز عفونت واکنشهای ایمنی در بدن نمیشود. زمانی عوارض کوتاه مدت آن خود را نشان میدهند که تزریق توسط پزشک متخصص و به درستی انجام نشود.
مراقبت های قبل و بعد از پی آر پی در انتقال جنین
قبل و بعد از PRP رحم باید نکات مراقبتی را رعایت کنید و به آنها پایبند باشید تا از عوارض این روش درمانی کاسته شود. رعایت این نکات میتواند در میزان موفقیت پیآرپی در انتقال جنین تاثیرگذار باشد:
- از دو هفته قبل از PRP تا یه هفته بعد از آن از انجام ورزشهای سنگین خودداری کنید.
- تا سه روز بعد از PRP از موادغذایی با شیرینی بسیار کم استفاده کنید.
- از یک روز قبل از PRP تا سه روز بعد از آن از استحمام خودداری کنید.
- از سه روز قبل از PRP از مصرف آنتی بیوتیکها خودداری کنید.
- برای رسیدن به یک نتیجه معقول و منطقی بهتر است از مصرف امگا3 و امگا6 خودداری کنید.
- در روز عمل ناشتا باشید.
- از یک هفته قبل از عمل و سه روز بعد از عمل از مصرف مسکن خودداری کنید.
سایر کاربردهای پی آر پی
استفاده از روش پیآرپی محدود به حوزه سلامت و بهداشت زنان نیست، بلکه در بخشهای دیگر و برای درمان سایر عارضهها از آن استفاده میشود:
- درمان کم پشتی و ریزش موی سر
- ترمیم زخم و جای سوختگی
- جوانسازی و شادابی پوست صورت
- درمان آسیبهای لیگامان
- طب ورزشی
کلامی آخر
در این بلاگ سعی گردیم اطلاعات کامل و جامعی در رابطه با پی آر پی برای انتقال جنین و درمان ناباروری و عوارض و مزایای آن در اختیارتان قرار دهیم، پی آر پی پلاسمای غنی از پلاکت یا PRP مادهای است که پروتئینهای خاصی برای لخته کردن خون دارد. این ماده که یکی از اصلیترین اجزای خون محسوب میشود، همچنین حاوی پروتئینهایی است که از رشد سلولی پشتیبانی میکند. محققان با جداسازی پلاسما از خون و تغلیظ آن، PRP تولید میکنند.
تزریق پی آر پی میتواند رشد سلولهای جدید و سالم را در بافتهای آسیبدیده بدن تحریک میکند و باعث بهبودی میشود. درمان پی آر پی بهطور قطعی اثبات نشده و حتی اداره غذا و داروی ایالات متحده هم آن را تایید نکرده است. با این حال، ورزشکاران معروفی از این تزریقات برای کمک به بهبود آسیبها استفاده میکنند.